Rust als nieuwe vorm van mindfulness is een belangrijke trend. De reden dat de stilte opzoeken steeds belangrijker wordt, is dat we in onze dagelijkse levens bijna continu omringd worden door drukte en lawaai. Heerlijk ontspannen even geen telefoon, iPad of computer maar rust voor jezelf. Hoe we de stilte gaan vinden…..?

De afgelopen jaren zagen we vooral dat ontspanning voor lichaam en geest gezocht werd in luxe korte wellness breaks om te relaxen en nieuwe energie op te doen. Omdat het steeds belangrijker is om even te onthaasten en op te laden is er toch niets mooiers als thuis genieten in jouw sauna in je eigen tuin?!

Daarom hebben we gekozen om een barrelsauna naast ons huis te plaatsen. Sinds mei 2022 staat er een heerlijke vierpersoonssauna (zit) of twee persoonssauna (liggend) waar je gebruik van kunt maken. Na het sporten; wandelen, fietsen, wielrennen, skiën, snowboarden of gewoon als je er van houdt om naar de sauna te gaan.

 
  

Hoe snel is de barrelsauna warm?

De opwarmtijd van onze Barrelsauna’s is door de vorm van de barrel sauna is veel sneller dan bij de traditionele Fins buiten sauna’s. Door de ronde vorm van de sauna zijn er geen hoeken en blijft de lucht automatisch circuleren en daarom is de ruimte sneller op de gewenste temperatuur. Dit scheelt flink in de energie/stookkosten en de temperatuur blijft constanter.

Bij onze barrel sauna is gekozen voor verwarming via een elektrische saunakachel. Met een elektrisch saunakachel duurt het ongeveer een half uur tot een uur.

De Barrelsauna uitgevoerd in Canadees Knotty Cedar afmeting: 240 cm lang met een diameter van 212. Het bankje is 1.82 en het is 60 cm breed.  Er is uiteraard een opgietemmer, een thermostaat en een zandloper. De handdoeken kun je van het huis gebruiken, een badjas en slippers moet je zelf meenemen.

Hier volgen wat tips voor een ontspannen middagje of avondje sauna

Neem het volgende mee (uit het huis)

Een handdoek om je af te drogen en een extra voor je haar en/of voeten;
Een hamamdoek om in de sauna op te zitten (zelf meenemen, dit is niet aanwezig)
Badjas en slippers (zelf meenemen)
Een flesje water die je bij je kan dragen (geen glas in de sauna dat wordt veel te heet)
Shampoo, conditioner en doucheschuim (zelf meenemen)

Zorg er voor dat je geen sieraden om hebt, deze kunnen erg heet worden en dat voelt niet prettig aan!

Zorg ervoor dat je na het saunabezoek voldoende water drinkt. Tijdens het bezoek heb je veel getranspireerd en hiermee heb je veel vocht verloren. Om deze vochtreserves bij te vullen, is het belangrijk om voldoende te drinken. Ook tijdens het sauna bezoek kun je gerust een flesje water meenemen om af en toe wat te drinken. Het flesje water kun je neerzetten bij de entree van de sauna. Hier zijn ook haakjes voor de zelf meegenomen badjassen.

Rondje sauna

Ga van tevoren naar het toilet en neem daarna een warme douche, zodat je schoon en opgewarmd aan het ritueel begint. Droog jezelf daarna goed af, want een droge huid gaat sneller zweten.

Dan is het tijd voor de sauna! Neem een handdoek mee, die groot genoeg is voor je hele lichaam. Strek je lichaam volledig uit, zodat je rugspieren contact hebben met het hout en je lichaam sneller ontspant. Blijf niet langer dan 15 minuten in de sauna. Ga de laatste 2 minuten zitten, zodat de doorbloeding weer opgang komt.

Tijd om af te koelen, bij voorkeur in de buitenlucht. Zo kunnen je longen zich weer vullen met zuurstof. Als je helemaal bent afgekoeld neem je een douche van ongeveer 17 °C. Werk vanaf het uiteinde van je lichaam naar je hart. Begin dus eerst met je benen en werk dan naar boven. Vergeet ook je hoofd niet!

In de winter kun je zo de sneeuw inspringen, voor de echte bikkels, in de zomer kun je boven lekker douchen.

Neem 20 tot 30 minuten rust en drink veel water om het verloren vocht te compenseren. Je kunt plaatsnemen op de ligstoelen op het terras.
Daarna kun je opnieuw met dit ritueel beginnen. De tweede keer kun je het langst in de sauna blijven, omdat je dan gewend bent aan de warmte en je lichaam nog niet vermoeid is.

Een rondje sauna duurt ongeveer een uur.

Tight Knotty Cedar

Tight Knotty Cedar komt uit Canada en het noorden van Amerika. Deze houtsoort is bijzonder duurzaam en heeft zeer goede eigenschappen. Het hout is stabiel, licht van gewicht, goed te bewerken en af te werken. Daarnaast heeft Knotty Cedar een zeer aangename geur! En dat hebben we gemerkt bij het bouwen ervan. We hebben een klein stukje mee naar ons eigen huis genomen om af en toe nog eens er aan te snuffelen.

Western Red Cedar staat bekend om zijn no. 2 clear and better kwaliteit (nagenoeg foutvrij).

Naast deze kwaliteit is er nu ook een rustieke kwaliteit ‘Cedar – Select Tight Knotty’. Deze kwaliteit bevat gezonde vaste kwasten die zorgen voor een levendige uitstraling aan de sauna. Bij het opbouwen ervan had ik alle delen mooi op volgorde gelegd en op kleur. Uiteindelijk paste het paslatje bovenop de sauna niet goed en hebben we de sauna weer helemaal opnieuw moeten opbouwen. Daarbij is mijn mooie kleurvolgorde gesneuveld maar uiteindelijk verkleurt het hout in de loop der jaren naar een rustieke kleur.

Plaats van de sauna

We hebben bewust voor deze plek gekozen naast het huis, onder de carport. Je hebt nu geen direct zicht meer op de tuin van de buren als zij in hun sauna zitten. Dat levert voor beide huizen meer privacy op. Verder staat de entree van de sauna onder de carport. Zelfs als het regent, kun je zo overdekt naar de sauna lopen. Je kijkt uit naar het huis maar het zijn ramen die niet doorzichtig zijn, je zou sowieso niet naar de bergen kunnen kijken. Je loopt zo langs de schuur weer het huis in.

Het is een elektrisch gestookte kachel, ook voor mensen die niet eerder in een sauna hebben gezeten is het daardoor gebruiksvriendelijk.

De handdoeken uit het huis kun je hiervoor gebruiken, een badjas moet je (nu) nog even zelf meenemen.

Translate »