!-- Plaats je scripts hier -->

Weissensee

Een bevroren puntje van zijn neus, een paar vingertoppen die het niet meer deden. Zo kwam jaren geleden een kennis terug van de tocht der tochten. Een megaprestatie op de Weissensee. De Weissensee, hij spreekt altijd tot de verbeelding van schaatsminnend Nederland. Speciale vluchten zijn er vanaf Rotterdam Airport naar Klagenfurt als deze iconische tocht gereden wordt, alleen in januari. Het vliegtuig zit dan ook helemaal vol met schaatsliefhebbers en her en der een zakenman.

Jij doet mee!

Stel je eens voor dat jij er aan mee doet!? Je hebt je al een jaar lang voorbereid in Nederland, getraind en gefietst, geschaatst en geskeelerd. Geploeterd en aan je conditie gebouwd. En dan, dan is het eindelijk zo ver. Je bent naar Klagenfurt gevlogen, je maten zijn met de auto gekomen en daar zit je dan. Op onze bank in Seltschach, ruim een half uur van die beroemde en beruchte Weissensee. Tijdens de laatste voorbereidingen ben je nog naar boven gegaan met de lift van het Dreiländereck om te wennen aan de hoogte van de bergen. Je lijf heeft zich al aangepast aan de lucht en omgeving en jij, jij bent er klaar voor. Klaar voor de alternatieve elfstedentocht.

Vertrek naar het startpunt

Op de dag zelf vertrekken jullie naar het startpunt van de Weissensee. Je parkeert de auto ergens en jullie lopen naar het aanmeldpunt. Alles heb je bij je, je schaatsen, je kleding is al aan, je snacks en drinken, je inschrijfbewijs en de vaseline. Je bent goed ingesmeerd en ingepakt. Je bent zenuwachtig maar je hebt er heel veel zin in. Dan sta je daar op het ijs. Je loopt alles na; heb ik alles bij me, ben ik niets vergeten? En dan sta je op je eigen, vertrouwde schaatsen in het donker klaar voor de start.

De spanning is te snijden

De schaatsers om je heen zijn vol spanning. Het is donker, het is koud, de wind is er en het ijs is uitnodigend. En daar klinkt het startschot. Je zoekt een weg in de grote massa en dan heb je je slag te pakken. Links rechts links rechts, je schaatsen zoeken de ideale lijn. Jij bent begonnen aan jouw heroïsche tocht.

Je hebt het gehaald, je bent de finish gepasseerd! Je zoekt je vrienden weer op en samen rijden jullie naar huis. Het huis waar je vrienden het bad snel vol laten lopen om jezelf onder te dompelen en je spieren te ontspannen. De kachel brandt en ze maken een perfecte maaltijd om weer op energie te komen. Nog een dag verblijven jullie hier, voordat je weer naar huis reist. Het was een fantastische ervaring, die 200 km op natuurijs midden in de prachtige natuur van Oostenrijk, Karinthië.

Gelukkig kun je nog een jaar langer trainen, alle tochten in 2021 zijn afgelast. Des te beter kom je op het ijs in 2022.

Elfsteden parcours 2019

Parcours 2019

Kaart met de route elfstedentocht

Wij juichen mee

Op afstand zullen we voor je juichen en duimen dat het goed gaat. Uiteraard ontvang je van ons de appjes om je heel veel succes te wensen en horen we heel graag de verhalen na afloop. Want wij leven dan echt wel met je mee. Net zoals we meeleefden met de kennis die bevroren terugkwam. En we meeleefden met de rijders van de Nederlandse elfstedentocht in 1985 en 1986, toen iedereen aan de buis gekluisterd zat.

Zomer aan de Weissensee

En wij? Schaatsen doen we alleen maar op het slootje en de plas voor ons huis in Nederland. Wel was ik heel nieuwsgierig naar dit beroemde meer. Daarom zijn we deze zomer langs de Weissensee gereden. Een liefelijke omgeving met prachtige huizen, grote hotels, nog heel veel meer toeristische accommodaties en bijzonder veel privé stranden. Je eindigt de hele route op een piepkleine rotonde en kan vervolgens weer langs dezelfde route terug naar het startpunt. Onderweg kun je koffie drinken bij één van de vele restaurantjes of in het water springen bij de ligweides (betaald).

Speciale vluchten met Transavia

De Weissensee ligt ongeveer een half uur rijden van ons huis. Alleen in januari gaan de speciale vluchten vanaf Rotterdam rechtstreeks naar Klagenfurt met Transavia. Dan ben je in een half uur van het vliegveld op je vakantiebestemming. Vanaf het huis is het een half uur rijden naar de Weissensee, afhankelijk van waar het startpunt is. De vlucht Rotterdam-Klagenfurt duurt 1,40 uur.

Geduld tot 2022

In 2021 zijn wij nog druk bezig om het huis helemaal klaar te maken en in te richten want de keuken komt pas eind januari. Bij het maken van deze blog zag ik dat alle tochten zijn vervallen voor 2021. Maar voor 2022 kun je alvast een optie op het huis aanvragen. Want wij gunnen jou je tocht der tochten, jouw eigen alternatieve elfstedentocht, jouw persoonlijke overwinning en persoonlijk record.

Meer weten over de elfstedentocht of je alvast inschrijven? De startplaats en de procedures? Kijk dan op deze website, al vermoed ik dat je die allang kent:

https://www.weissensee.nl Je kunt ook deelnemen aan de wintertriathlon in 2022.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »