Informatie over Karinthië

Land en mensen

Karinthië is de zuidelijkste provincie van de Republiek Oostenrijk. De provinciehoofdstad is Klagenfurt en de hoogste berg is de Groß Glockner met 3798 meter. Karinthië heeft een oppervlakte van 9.535,97 km2 en ongeveer 558.000 inwoners.

Karinthië grenst aan de provincies Tirol, Salzburg en Stiermarken en in het zuiden aan Italië en Slovenië.

De grens wordt bijna volledig gevormd door bergruggen: in het noorden door de Hohe Tauern en de Gurktaler Alpen, in het oosten door de Koralpe, in het zuiden door de Karnische Alpen en de Karawanken, in het westen door de Lienz Dolomieten en de Schobergruppe.

Aangenomen wordt dat de naam Karinthië afkomstig is uit de Keltische taal – er zijn twee interpretaties:

“carant” vriend of familielid – wat zou overeenkomen met een land van vrienden, of “karanto” steen of rots.
Waar de Kelten dit echt vandaan haalden, en zo ja, dan is dat vandaag de dag niet meer te achterhalen.

Het wapen van Karinthië is verdeeld in goud en rood, met drie zwarte roodarmige leeuwen boven elkaar aan de voorkant en een zilveren balk aan de achterkant. Het is ontstaan als het claimwapen van hertog Ulrich III. Boven het schild met roodgouden helmkleppen bevindt zich een goudgekroonde geklemde helm waaruit twee hoorns steken en deze zijn elk voorzien van vijf staven, links hangend rode harten en rechts hangend zwarte harten.

Het oorspronkelijke wapen was een zwarte panter op zilver.
De Karinthische vlag is de enige vlag van een Oostenrijkse provincie die driekleurig is: geel-rood-wit.

Karinthië heeft ook een volkslied – het Heimatlied. De eerste drie strofen werden in 1822 gecomponeerd door Ritter von Gallenstein en in 1835 op muziek gezet door Josef Ritter von Rainer-Harbach. Deze drie strofen beschrijven het landschap van Karinthië. In 1911 werd het tot volkslied verheven. In 1930 werd een vierde strofe van Agnes Millonig toegevoegd, die verwijst naar de verdedigingsstrijd van Karinthië.
Niets maakt Karinthië zo onvergelijkbaar als zijn bergen en meren. Er zijn 1.270 stilstaande wateren in Karinthië, waaronder 44 gecontroleerde zwemmeren, die allemaal van drinkwaterkwaliteit zijn, en waar meren zijn, zijn ook bergen – Karinthië heeft 93 bergen van meer dan 3.000 meter.

Direct en volledig overgenomen van: https://www.kaernten-ferienwohnungen.com/kaernten-informationen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »