!-- Plaats je scripts hier -->

Karinthië het land van de meren

Denk je aan Oostenrijk, dan denk je meteen aan bergen. Grillige hoge bergen met imposante toppen die opdoemen zodra je de grens over bent. Dat is in Karinthië net zo goed. Aan de ene kant kijken we uit over de Dobratsch een imposante bergketen en aan de andere kant over de bergen van het Dreiländereck.

Toegankelijkheid van de meren

Maar waar Karinthië nog meer om bekend staat, zijn haar vele meren. Er zijn maar liefst 1200 meren in Karinthië. Het is een grote deelstaat in Oostenrijk maar toch, 1200 is best wel veel. Wij hebben er zelf al een paar bezocht en dat is ons uitstekend bevallen. Wat de algemene en toeristische reclame’s niet vertellen is dat de meeste meren niet zo vrij toegankelijk zijn. Veel is privé eigendom en/of hoort bij een hotel of camping. Er zijn grote ligweides waar je heerlijk een hele dag kunt vertoeven na het betalen van de entree. We hebben in Faak am See een soort prive strandje ontdekt waar je samen met de lokale bevolking de ligweide deelt. Geweldig! Je ziet daar de oudere dames heerlijk roddelen onder hun parasol. En een paar meter verderop heb je de lokale bodybuilders die er alles aan doen om de perfecte teint op te bouwen zodat ze hun lijf kunnen showen als ze naar het meer lopen. Wat ook bijzonder grappig is om te zien is het feit dat de oudere dames een hekel hebben aan een nat badpak. Na elke duik in het water, wandelen ze naar het pashokje om daar keurig netjes weer een droog badpak aan te doen. Het natte badpak wordt dan rondom hen uitgespreid op het gras. Soms zie je wel vier badpakken liggen te drogen! Hilarisch.

Maar goed, wil je dus verzekerd zijn van een parkeerplek en ligplaats, zorg dan dat je op tijd richting een van de meren vertrekt en neem contant geld mee. In het boekje van de Kärnten Card staan ook diverse zwemplekken en met de kaart krijg je korting. En hoef je minder te zoeken naar een leuke zwemplek.

Meren in de omgeving

In de buurt van ons huis vind je enkele zeer beroemde meren. De Weisenssee, de Ossiachersee, de Millstatersee, de Pressegersee, de Faakersee, natuurlijk de Wörthersee. Allemaal pareltjes om te bezoeken. Dit zijn de grootste meren en ze hebben dan ook een flink oppervlakte.

Schoon zwemwater en fijne temperatuur

Karinthië is een regio vol meren. Hoe verschillend de zwem meren ook zijn – ze hebben één ding gemeen: schoon water met een aangename temperatuur van 25 graden of meer. Dankzij de vele wolkenloze uren in het zonnige zuiden van Oostenrijk, bereiken tal van meren al in mei een aangename temperatuur, die meestal aanhoudt tot eind september. Actieve genieters komen niet alleen in, op, onder en aan de Karinthische meren aan hun trekken. Wie het fonkelende blauw vanuit een geheel ander perspectief wil bekijken, maakt een panoramawandeltocht of een fietstocht rond een meer.

Wörthersee

De Wörthersee is het grootste meer van Karinthië en een van de warmste meren in de Alpen. Aan de oevers van het meer vind je de deelstaathoofdstad van Karinthië, Klagenfurt (met een van de grootste binnenmeerbaden van Europa) en idyllische plaatsjes als Maria Wörth. Het landschap wordt gekenmerkt door prachtige villa’s die met hun schitterende uitzicht op het meer, ook beroemde persoonlijkheden als Brahms en Mahler hebben geïnspireerd. De verse lokale vis – zoals de ‘Kärntner Lax’n’ – en de wijn uit Karinthië, smaken op de terrassen direct aan het meer uitstekend. Wie zich wil laten vertroetelen, moet beslist een bezoekje brengen aan het traditionele ‘Werzer’s Badehaus’. Niet alleen aan en in de Wörthersee vinden actieve vakantiegangers hun paradijsje. Ze genieten met racefiets, e-bike of mountainbike ook met volle teugen van de gevarieerde fietsroutes. Vlakbij vind je ook enkele golfbanen. De gecombineerde boot- en wandeltochten bieden nieuwe perspectieven. Een van de routes loopt naar een eersteklas plek aan de Wörthersee – de Pyramidenkogel met de hoogste houten uitkijktoren ter wereld.
www.woerthersee.com

Millstätter See

’s Ochtends samen in het meer zwemmen, op het terras ontbijten en daarna met de houten roeiboot het meer op – aan de Millstätter See zijn er flink wat knusse baaitjes te ontdekken. Nog iets romantisch: de ‘Millstätter See Höhensteig’. Bij de Alexanderhütte begint het ‘Pad van de liefde. Sentiero dell’Amore’: drie inspirerende uurtjes en zeven stops, die tot pauzeren uitnodigen. Wat is liefde? Wat geeft haar kracht? Op het pad word je begeleid door onopvallende granaatstenen – de ‘vurige stenen van de liefde’. Het ‘Bivak onder de sterren. ‘Rifugio sotto le stelle’ completeert het aanbod met als motto ‘Tijd voor elkaar’. www.millstaettersee.at

Faaker See

De heldere turkooizen kleur van het warme water geeft de Faaker See een unieke uitstraling. Als het zuidelijkste meer van Oostenrijk met de meeste zonuren wordt hij ook wel ‘Südsee’ genoemd. Een wandeltocht tijdens zonsopgang op de nabijgelegen Mittagskogel biedt absoluut het mooiste uitzicht op het meer. Ook een onvergetelijke ervaring is een kanotocht door het riet, de zogenaamde ‘Everglades’. Dit meer hebben wij al regelmatig bezocht en hier komt ook het verhaal van de dames met badpakken vandaan. In het huis leggen we het adres neer van deze bijzondere plek waar je heerlijk kunt zwemmen.
www.faakersee.at/

Ossiacher See

Ook wandelliefhebbers kunnen zich aan de Ossiacher See helemaal uitleven, vooral op de ‘Ossiacher-See-Trail’. Tot de hoogtepunten behoren de Steindorfer waterval, het Bleistätter Moor en burchtruïne Landskron. En niet te vergeten de ‘Schluchtweg’ – ook onderdeel van de Alpe-Adria-Trail, die van de Großglockner naar de Adriatische Zee loopt. Het mooiste uitzicht op het meer heb je vanaf de Peterlewand, waar een klein paviljoen staat, dat prima geschikt is voor een picknick.
www.ossiachersee.info/

Weissensee

‘Naturpark Weissensee’ is een vakantie-idylle ver van alle drukte. Als lid van samenwerkingsverband ‘Alpine Pearls’ staat ook hier vriendelijke mobiliteit centraal, inclusief boten met milieuvriendelijke hybride-aandrijving. Rond het meer vind je veelzijdige wandeltochten, trails voor liefhebbers van nordic walking en mountainbikeroutes met uitzicht op het meer. Een tocht met het verwenvlot inclusief het observeren van de in het wild levende dieren bijvoorbeeld, is culinair en landschappelijk gezien, een feest voor de zintuigen. Terwijl je vrijwel geruisloos over het meer glijdt, wordt er tijdens de tocht lekkere vis uit de Weissensee geserveerd. De speciale cult- en krachtplaatsen rond de Weissensee met gezellige zit- en liggelegenheden van larikshout, zijn heerlijke plekken om te ontspannen, onthaasten en genieten. Rijd je de route langs de Weissensee, dan valt het op dat er erg veel accommodaties langs het meer staan. Helemaal aan het einde van de route kun je keren en dan langs het meer weer terug. Op het zicht lijkt het niet direct toegankelijk om vanaf een vrij strandje even het water in het plonzen. Neem dus altijd contant geld mee en dan kun je gebruik maken van een ligweide met omkleedgelegenheid en douches.
www.weissensee.com

Pressegger See

Iets zuidelijker bevindt zich de ongerepte Pressegger See. Met een watertemperatuur tot 28 graden wordt het meer ook wel de ‘badkuip van het Gailtal’ genoemd. En met het 1e avonturenpark van Karinthië aan het meer zijn vooral gezinnen erg blij. De rondweg langs het meer is ideaal als wandelroute voor gezinnen en als parcours voor hardlopers. Het Nassfeld – een hoogplateau – ligt ook in deze regio. Je vindt daar de Aqua-Trail (ook geschikt voor kinderwagens) met fonteinen, waterraderen, beken, ‘Fix & Foxi’-avonturenspeelplekken en Flying Fox. De Presseger See ligt een half uur rijden van ons huis vandaan. Een heerlijk dagje zwemmen en activiteiten tijdens je zomervakantie.

Drau

Karinthië bestaat in feite uit het laaggelegen bekken van de rivier de Drau dat omgeven is door enkele van de hoogste bergketens van Oostenrijk. Het is het grootste bekken van de Alpen. De dorpen, weilanden en pittoreske kerktorens zijn vrijwel allemaal onderin dit bekken te vinden, terwijl de omliggende bergpieken enkele duizenden meters boven de laagvlakte uittorenen. De Grossglockner, met 3,798 meter de hoogste berg van Oostenrijk, ligt ook in Karinthië. Het imago van een schilderachtig en diep tussen de bergen verscholen Alpenland valt door deze enorme hoogteverschillen dus eenvoudig te verklaren!Websites met alle informatie:

https://www.bezoekoostenrijk.nl/karinthie
https://www.karinthie.com

 

 


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »