!-- Plaats je scripts hier -->

Kleur

Het huis wordt in de week van 13 november geverfd. Lekker fris wit aan de binnenkant. Met witte deuren wordt het een neutrale basis voor het huis. Van onze collega verhuurder en buurman hoorden we dat het huis met kalk verf wordt geschilderd. Oké, daar weet ik nog niet zo heel veel van. Even op een rijtje zetten wat het is en wat de voor- en nadelen zijn. Deze informatie vond ik op https://roomed.nl/wat-is-kalkverf/

Wat is kalkverf?

Het fijne van kalkverf is dat het, in tegenstelling tot veel andere soorten verf, meestal helemaal natuurlijk is. Het bestaat namelijk vrijwel alleen uit water en gebluste kalk, en vaak natuurlijke pigmenten. Daardoor is het gezonder én duurzamer dan chemische verf. De kalkdeeltjes hechten zich aan de ondergrond en worden hard als ze in aanraking komen met lucht. Kalk is een heel ademend materiaal, en dat heeft als voordeel dat er geen vocht- of schimmelplekken kunnen ontstaan.
Al eeuwen geleden gebruikten boeren kalkverf voor hun stallen om de muren te beschermen tegen vocht; nu is het vooral heel fijn in de badkamer of keuken (wel met een beschermlaagje). Je kunt het ook goed gebruiken in nieuwbouwhuizen, waar het vocht nog niet uit de muren is. In andere huizen is het ook fijn dat het relatief onbrandbaar is.

De verf droogt erg mat, bijna poederachtig op. Door de samenstelling komt kalkverf vooral in relatief lichte kleuren. Dat kan een nadeel zijn, maar het is ideaal voor wie wel naar zulke warme tinten op zoek is! Bovendien heeft het toch een hoge dekkracht.

Let wel: als je eenmaal een kleur hebt gekozen, kun je ook moeilijker terug dan bij normale verf. Omdat het zo poreus is, is het namelijk moeilijk over te verven. Ook bijwerken geeft snel kleurverschillen. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat er vrij snel vlekken ontstaan, omdat poreuze verf ook stof goed opneemt.

In theorie kun je kalkverf voor allerlei dingen gebruiken, maar het is lang niet in elk geval handig. Omdat je oppervlakken geschilderd met de verf eigenlijk niet kunt schoonmaken, wordt aangeraden om het alleen voor muren te gebruiken.

Als je je muren gaat verven, is het belangrijk dat ze ruw en van een geschikt absorberend materiaal zijn. Over lakverf werkt het dus bijvoorbeeld niet zonder eerst de lakverf eraf te schuren. Zorg er ook voor dat je muren schoon, droog en stof- en vetvrij zijn. Een primer aanbrengen helpt voor een meer egaal effect. Wil je het kalkeffect juist zo veel mogelijk versterken? Dan kun je de verf een beetje verdunnen.

Het goede nieuws

Oké, het goede nieuws is dat milieuvriendelijk is, ademend en antischimmel. Een nadeel is dat het niet makkelijk over verfbaar is. Dat moeten we nog even goed uitzoeken want we willen heel graag een zachtgroene muur in de woonkamer. Omdat de samenwerking momenteel wat stroef verloopt, leek het me geen goed plan om dat te vragen.

Indeling woonkamer

De woonkamer krijgt een zachtgrijze bank met structuur. Die gaan we opfleuren met kussentjes. Mijn kinderen gooien die er altijd als eerste af maar het ziet er wel leuk uit. Achter de bank komt dan een zachtgroene muur zoals je nu heel veel ziet. Wellicht erg trendy maar weloverwogen. Wij kiezen er voor om het groen van buiten (alle bossen om het huis heen) naar binnen te halen en zo een verbinding te maken met binnen en buiten. Ook is het goed om groen op die plaats in het huis te hebben, heb ik geleerd van Debby Wezelenburg tijdens haar Feng Shui workshop.

Oostenrijkse eethoek

Als eetkamer hebben we een heerlijk grote tafel met licht hout. We hebben een echt Oostenrijks fenomeen uitgekozen namelijk de specifieke hoekbank aan de eettafel. Maar dan in de moderne variant met zacht leer. Daar kun je heerlijk languit zitten om een boek te lezen of een spelletje te spelen met je familie. Verder staan er nog een paar stoelen. Makkelijk om te verplaatsen zodat je ze ook zo bij tv zet.

Keuken

De keuken is basic maar wel met goede apparatuur. Een zelfreinigende oven, een goede afzuigkap, een ruime koelkast en een inductiekookplaat. Wij hebben er een ontzettende hekel aan als we enorm lang moeten wachten totdat het water kookt tijdens het koken. Bij een inductieplaat heb je hier minder last van. Ik vind een Cooker een snelle oplossing voor een waterkoker maar als je dit niet gewend bent, is het een ingewikkeld apparaat. Die zit er daarom niet in. Ook voor de veiligheid van kinderen die het niet gewend zijn. De keuken gaan we aankleden met een mooie waterkoker, een fijn koffiezetapparaat en een volledig servies voor zeven personen. Allemaal strak wit. De keukenwand gaan we mooie foto’s ophangen in een geel lijstje. Dat wordt meteen de knipoog naar de gele buitenkant van het huis.

Geel

Geel is best wel bepalend daarom zullen we hier maar kleine accenten van gebruiken. Ik had ook nog bedacht om vrolijk gele badmatten in de badkamer neer te leggen maar bij nader inzien is dat toch niet zo’n goed idee hahahaha.

Laatste loodjes

De laatste loodjes zijn het zwaarst. Zeker met de dichte grenzen in Nederland en de zwaardere lockdown in Oostenrijk. We willen er zo graag naar toe maar het is gewoon niet handig en we zullen moeten wachten. Niet handig in de zin van dat hotels en alles gesloten zijn, je een negatieve test moet aantonen, alle woonwinkels in Oostenrijk dicht zijn etc. Maar we kunnen wel dromen hoe het er straks uit komt te zien. En een stukje van deze droom met jullie delen. Het is nog niet af, ik ben alleen nog maar tot de kussentjes op de bank gekomen. Er staat nog geen tafeltje, geen tv, geen houtkachel (!) geen accessoires. Maar wat ik wel in mijn hoofd heb geprint tijdens het kijken van alle woonprogramma’s en netflix shows over interieur en vakantiehuizen; gebruik textuur. We gaan kijken in januari hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen.

 

 


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »