Sauna bouwen

IJszwemmen

Elke dag, na het werk, plonst Frank het meer in naast ons huis in Nederland. Na het zwemmen warmt hij dan op in de sauna. Een heerlijke ontspanning na het (ijs)koude water. In de zomer valt het mee maar in de winter is het zwemmen totdat het ijs te dik is.

IJskoud water vind je ook in Oostenrijk. Op 5 minuten lopen van het huis vind je een flinke waterval die rechtstreeks uit de bergen komt. Voor de echte liefhebbers, daar kun je dus een beetje onder staan. Het is er mooi, glibberig en echt koud ijswater. Mij zul je daar dus nooit onder aan treffen.

Maar wat wel heel erg lekker is, is om te ontspannen in een sauna. We hebben thuis in Rotterdam een sauna. Op maat gemaakt, met uitzicht over het meer. Een heerlijke luxe waar je echt tot rust komt.

Luxe

Die heerlijke luxe waar je echt tot rust komt, willen we ook voor onze gasten. En daarom hebben we afgelopen meivakantie een sauna gebouwd. Een barrelsauna. Dat is een sauna in de vorm van een vat. Rond met vloerplanken en het heerlijkste hout om te ruiken.

De sauna hadden we al heel lang geleden besteld in Nederland. In corona tijd, dus we wisten dat de levertijd wat langer zou zijn. Daarna zou de sauna geleverd worden maar had het bedrijf problemen met de aanvoer van het Canadese hout. We konden ook kiezen voor ander hout maar omdat onze sauna grenst aan de sauna van de buren, vonden we dat niet zo’n goed idee. Leveren in de winter is ook geen optie in Oostenrijk want in 4,5 meter sneeuw kun je geen sauna bouwen. Dus uiteindelijk werd het mei 2022 voordat de vrachtwagen richting transportcentrum in Salzburg vertrok. Daar duurde het nog een paar dagen voordat de vrachtwagen richting Karinthië vertrok maar uiteindelijk stond de vrachtwagen met een flinke stapel hout als bouwpakket bij ons voor de deur.

Spannend

Daarna begon het spannende gedeelte. Frank was al een paar dagen bezig geweest om de tuin te egaliseren zodat de sauna waterpas komt te staan. Best een uitdaging in een tuin die opgehoogd is met stenen en aarde. Maar dat was op tijd gelukt. Wij konden natuurlijk niet wachten en zijn direct gestart met het neerzetten van de pootjes en de eerste planken. Met een geoliede machine van Jochem, Frank en ikzelf waren we als een razende roeland lekker aan het werk. Tot de volgende dag het passtuk er aan kwam. Dat paste niet. In Nederland hebben we een schuur vol met allerlei materiaal. In Oostenrijk komen we een heel eind, maar een zaag die secuur een latje kon zagen, dat was toch een grotere uitdaging. De cirkelzaag van de beheerder bracht geen uitkomst.

We gokten erop dat het latje zou passen en waren vrolijk bezig om de spanbanden aan te trekken. Met als resultaat een prachtige gegolfde en ingedeukte sauna. Mmm zo zag het er op het plaatje niet uit. Dat zou nooit goed gaan en daarom hebben we de halve sauna weer uit elkaar gehaald. Tot het punt dat de sauna ging rollen en zowat van de berg afrolde. Onze jongste zat in de halve sauna en wist werkelijk niet wat hem overkwam. Gelukkig waren we met z’n vieren en met elkaar hebben we de sauna weer recht gekregen, overeind, gestut en als een razende opgebouwd. Helaas is daar mijn mooie houtpatroon gesneuveld. Maar het was of een mooi patroon qua kleur van de planken of een kind met sauna dat beneden aan de berg lag. Tja.

Beter een goede buur..

En toen hebben we de stoute schoenen aangetrokken, hebben de latjes in de auto geladen en zijn naar de lokale houtzagerij en houtbewerker gereden in het dorp. Datzelfde bedrijf heeft ook een prachtige schuifwand in het huis gemaakt en die wisten ze nog wel. Met een minuut was het latje strak op maat en zijn we weer naar boven gereden. Dat had Frank veel tijd gekost en daardoor moesten we nog hard aan de bak om alles op tijd klaar te krijgen.

Met het top klusteam van onze jongste en Frank is er tot op het laatste moment hard gewerkt maar daarna was de sauna ook helemaal klaar. Nog een berichtje naar de lokale monteur om de sauna te installeren en daarna zijn we weer vertrokken. De monteur woont iets verderop bij ons in de straat dus dat gaat vast wel helemaal goedkomen, ergens de komende tijd.

Fietsenrek

Ook heeft het klusteam nog een mooi fietsenrek gemaakt voor de gasten. Dat fietsenrek bouwen we in de winter om naar rek voor ski’s en snowboards. Multifunctioneel.

Geschikt voor vier of twee personen

Omdat we zelf weten hoe lekker het is om naar de sauna te gaan, hebben we deze luxe toegevoegd aan het huis. Bij de beschrijving van het huis staat meer informatie over de sauna. Hoelang het duurt voordat de sauna opgewarmd is, hoe je naar de sauna gaat etc. Voor kinderen die niet gewend zijn aan een sauna, daar zijn de ouders zelf verantwoordelijk voor of ze ze wel of niet mee willen. De sauna is geschikt voor vier personen die zitten of twee personen om languit te liggen. Er is één hoogte van bank.

Ben jij op zoek naar een vakantiehuis met een eigen sauna, grote tuin, zonneterras, prachtig uitzicht op de bergen, gloednieuw gebouwd en geschikt voor families en gezinnen met twee slaapkamers en een slaapzolder? Dan ben je bij ons van harte welkom. We hebben in de zomervakantie nog plek, in september en oktober, en in de herfstvakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »