Vakantiehuis bouwen in het buitenland / Oostenrijk

Een eigen huis laten bouwen is in Nederland al een heel proces. Een vakantiehuis in het buitenland laten bouwen- tijdens de Corona tijd- is een bijzonder proces.

Start van het avontuur

Op het moment dat wij dit hele avontuur begonnen, januari 2019, konden we niet bedenken hoe het zou zijn om een eigen huis in Oostenrijk te hebben. Op de Second Home beurs in Utrecht kwamen we in gesprek met Lex van Dijk van KWO. Zijn vrouw en hij vertelden erg enthousiast over hun concept van huizen bouwen in Oostenrijk. Ons sprak het erg aan, er wordt gebouwd met lokale bedrijven, de sleutel gaat in beheer bij de bakker of de eigenaar van het restaurantje om de hoek en alles is kleinschalig èn het is volledig in eigendom + geschikt voor zowel verhuur als bewoning.

Leerproces

In de startende uitzoekfase heb ik heel wat geleerd over de verhuur van vakantiehuizen in eigen land en in het buitenland. Zo zijn er bedrijven waar je het huis koopt en dan uiteindelijk maar drie weken per jaar gebruik mag maken van je eigen huis. Dat zijn echt investeringsprojecten. Je koopt het, maakt er zelf -minimaal of geen gebruik van- en koopt het vooral voor het rendement. Rendement dat altijd nog hoger is dan de rente op de bank dus als je geld over hebt, kan het best interessant zijn. Maar niet wat wij zoeken.

Dan heb je de categorie huizen die in de vrije verkoop gaan en die uiteindelijk ook bestemming verhuur krijgen, naast echt er zelf gaan wonen. Sommige woningen zijn prachtig en anderen moet je enorm op gaan knappen. De laatste categorie is heel betaalbaar maar vergt wel heel veel doorzettingsvermogen en eerst opbouwen van een goed netwerk van leveranciers. Denk maar aan de beroemde tv-programma’s waarbij de elektricien misschien wel of toch maar niet komt opdagen. Sommige huizen waren echt superleuk, lagen op een bijzondere plek of waren klaar om in te stappen. Daar heb ik heel wat leuke huizen tussen gezien. Van twee ton tot een miljoen euro, alles zat ertussen.

Nederlandse projectontwikkelaar

Wij hebben uiteindelijk gekozen voor de Nederlandse projectontwikkelaar. Wat een klein beetje tegenvalt is de uiteindelijke begeleiding. Al het voorwerk is gedaan door het bedrijf maar de contacten lopen nu direct met de projectontwikkelaar in Oostenrijk en KWO stapt er een beetje tussenuit. Zoals bij alles geldt, lees vooral heel erg goed en zorgvuldig wat er in het contract staat dat je tekent. Soms beloven bedrijven andere dingen op hun website dan dat ze uiteindelijk zetten in het contract dat je ondertekent. Peter doet nu erg zijn best en vraagt veel na, maar bij divers uitzoekwerk vermeldt hij wel dat het niet onder hun verantwoordelijkheid valt. Dat was wel even schakelen, zeker omdat het reizen naar Oostenrijk volledig weg viel en echt alles over de mail gaat, uiteraard in het Duits. Maar goed wellicht is dat wel gewoon de taak van een projectontwikkelaar. Het ontwikkelen van projecten en dan uitvoering overlaten aan andere bedrijven en de eigenaren. Gelukkig kunnen we wel op ze terugvallen en zoekt hij het wel uit. KWO is ondertussen met een nieuw project bezig in Kötschach dus als je interesse hebt in een vakantiehuis in Oostenrijkse stijl, dan kun je contact met ze opnemen.

Wat er bijzonder aan deze corona tijd was?

Het lag volledig stil in Oostenrijk. Iedereen zat verplicht binnen en de bouw lag stil. Op dat moment kwamen wel de rekeningen bij ons binnen, ook een moment dat ik aan de contactpersoon bij de bank heb gevraagd of het bouwbedrijf wel echt stabiel was. Altijd spannend als je grote bedragen moet overmaken.

Daarna startte het zo langzamerhand weer op. De grond werd bouwrijp gemaakt en de eerste bouwwerkzaamheden vinden plaats. Er zijn wat beslissingen genomen door het begeleidende architectuurbedrijf over de hellingsgraad van de carport. Er is een aantal mensen dat wellicht later een balkon op hun carport wil maken. Daarvoor hadden ze de hellingsgraag aangepast van 7% naar 3%. Nu kon alleen het standaard dak er niet meer op geplaatst worden waardoor het dak van de caport flink duurder uitviel. Daar zijn wat mailtjes over en weer gegaan omdat wij het er niet mee eens waren. Uiteindelijk is het allemaal aangepast en krijgen wij ons standaard dak op de standaardplek.

Wat wel gunstig was, is dat ze de zolder anders aanpakken. Daardoor krijg je meer ruimte op zolder. Ook allemaal via de mail afgestemd.

Volgende uitdagingen

De volgende uitdaging is het egaliseren van het terrein en daarmee de tuin. Het is Oostenrijk, het terrein loopt glooiend en de projectontwikkelaar geeft aan dat het mogelijk is om de tuin te egaliseren. Dat zijn zo van die lastige beslissingen op afstand. We hebben het gezien voordat er gebouwd werd en toen was het behoorlijk glooiend. Nu hebben ze er allemaal grote zandhopen liggen en betonnen platen, hoe lang is onze tuin nu en hoeveel moeten ze dan ophogen? Ook weer een paar duizend euro extra. Een van de mede-eigenaren heeft tekeningen opgevraagd maar we worden er niet veel wijzer van. Anders zouden we er ‘even’ heen vliegen en alles bekijken en dan beslissen maar nu moet het op tekeningen met hoogtelijnen van een situatie die al veranderd is door de bouw.

De stappen daarna

De volgende stappen zijn het uitzoeken van de vloertegels, de bank, de deuren, lichtschakelaars, thermometer etc. Ik heb maar eens een lijstje gemaakt en die naar de bouwopzichter gemaild. Wanneer moeten we wat beslissen? Dan hoeven we niet meer ad hoc beslissingen te nemen en kunnen we het, op afstand, wat beter voorbereiden. Nu nog een lijst met zijn vaste leveranciers uit de omgeving en dan kunnen we alvast online gaan shoppen. Want we weten het al wel 

Goed nieuws

Maar toen kwam het goede nieuws. Vanaf 15 juni gaan de grenzen waarschijnlijk weer open en mogen we weer naar Oostenrijk reizen. Transavia vliegt weer op Ljublana en hopelijk kunnen we dus snel gaan kijken naar de vorderingen. De afweging is nu, ga ik alleen als we zeker weten dat alles open is (dus ook de grens tussen Oostenrijke en Slovenië wat essentieel is om van Ljublana naar Seltschach te reizen). Of gaan we met z’n vieren en dan met de auto en wachten we dan tot we langer die kant op kunnen maar vòòrdat we allerlei beslissingen door moeten geven?

Het voelt voor ons vooral vervelend. We zijn allebei gericht op goede samenwerking, allebei je schouders er onder zetten, het opbouwen van je netwerk en ook de mens achter de uitvoerder leren kennen. Ze werken nu gewoon heel hard door en we hebben niet eens persoonlijke kennis kunnen maken met de bouwers. We moeten vertrouwen op foto’s en kunnen het nog niet met eigen ogen zien. Zij bouwen het nu voor een stel onbekende buitenlanders !?! Thuis zit ik altijd overal bovenop en daardoor weet ik nu hoe een cv-ketel er van binnen uit ziet. Waarschijnlijk irritant voor de mensen die aan het werk zijn maar wel boeiend om te weten hoe het in elkaar steekt. Dat weet ik nu allemaal niet. Ook niet hoe de leidingen exact lopen dat als er lekkage is, ik weet waar de koppeling zit.

Grenzen open

Maar nu we weten dat de grenzen weer open gaan, kunnen we ook een bezoek gaan inplannen en kennis maken met de mensen die voor ons bezig zijn. Eens bedenken wat voor lekkers ik uit Nederland kan meenemen als bedankje tussendoor… iemand suggesties?

Wil je trouwens regelmatig op de hoogte gehouden van al onze ontwikkelingen? Dan kun je je inschrijven voor een vrijblijvende nieuwsbrief. Ik stuur hem onregelmatig en zal je via de nieuwsbrief op de hoogte houden van alle ontwikkelingen, wanneer het huis klaar is en natuurlijk wanneer de verhuur open gaat. Daarna zal ik de nieuwsbrief wijden aan allerlei leuke dingen die je in de buurt van ons huis kunt ondernemen. 

Ondertussen is het december 2020. De oplevering is uitgesteld. Dat was nog een heel verhaal. Op de dag dat de oplevering plaats zou vinden en onze buren daar al waren, werd het om 8.30 uur alsnog afgeblazen. De eigenaar van het technische bureau was ook op de bouwplaats aanwezig. Hij was woest op de status van de huizen, ze waren beslist nog niet oplever rijp. De bouwvakkers werden en masse opgetrommeld en voor de algehele sluiting van Oostenrijk is de badkamer geplaatst, de vloer gelegd, de verwarming aangesloten en alles klaargemaakt voor de tijdelijke sluiting. Want Nederland zit op slot, voor Oostenrijk geldt dat precies hetzelfde. Nu er prachtige sneeuw ligt, het Kaizerwetter is (verse sneeuw en strakblauwe lucht) is alles dicht. Er mag geskied worden maar alleen door mensen die ernaast wonen. Dat wordt dan ook volop gedaan. Wij hebben een nieuwe datum en dat wordt 29 januari 2021. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »