Weer in Karinthië het hele jaar door

Het klimaat van Karinthië

Karinthië is de meest zuidelijke deelstaat van het centraal-Europese land Oostenrijk. Het grenst in het zuiden aan Italië en Slovenië. De totale oppervlakte van Karinthië bedraagt bijna tienduizend vierkante kilometer. Geologisch gezien is Karinthië een vrij diverse deelstaat. Het kent zowel berggebieden met flinke hoogtes als lager gelegen delen, waarvan het Klagenfurtbekken het mooiste voorbeeld is. De hoofdstad Klagenfurt ligt hier op een hoogte van ‘slechts’ 446 meter boven zeeniveau. De berg Großglockner, die op de grens van Karinthië met Tirol ligt, is de met een hoogte van 3798 meter de hoogste berg van heel Oostenrijk. De gevarieerde terreinen zorgen ervoor dat er binnen Karinthië tal van microklimaten voorkomen.

Continentale klimaten

Binnen Karinthië heb je vooral te maken met continentale klimaatsoorten. Het meest voorkomend is het gematigde landklimaat oftewel het Dfb-klimaat. In de wat hoger gelegen delen, vooral in het noordwesten van Karinthië, kom je het koele landklimaat (Dfc-klimaat) tegen. De hoogste plekken in de bergen kennen een toendraklimaat. Dit wordt binnen het veel gehanteerde klimaatsysteem van Köppen met de letters ET aangeduid. Niet alleen de hoogte is een bepalende factor, ook de ligging ten opzichte van de bergen heeft veel invloed op het klimaat. Zo maakt het uit of je aan de loefzijde of aan de lijzijde zit. Aan de loefzijde valt er bijvoorbeeld meer neerslag.

De hoeveelheden neerslag kunnen per locatie uiteenlopen, maar er is wel een duidelijke trend in Karinthië: in de zomer valt er meer neerslag dan in de winter. Zomerse buien kunnen met name in de bergachtige gebieden fel zijn. Er kan dan in korte tijd vrij veel regen vallen. Niet zelden gaan deze buien gepaard met onweer. Ons huis is beveiligd met een bliksemafleider.

Temperaturen

In de winter kan het in Karinthië ijskoud worden. In de bergen is vorst zowel ’s nachts als overdag vanzelfsprekend zodra je pakweg boven de 1500 meter hoogte uitkomt. In de lager gelegen plaatsen is er een redelijke kans dat het kwik overdag boven het vriespunt uitkomt. In Klagenfurt ligt de gemiddelde maximumtemperatuur in de winter net boven 0. Na een redelijk lange en koele winter volgt een vrij kort voorjaar. De lentes in Karinthië kennen vaak grote temperatuurschommelingen. In de zomer is het overdag vrij warm. Zomerse temperaturen van 25 graden of hoger zijn in het bekken vrij normaal. Naarmate je hoger komt, dalen de temperaturen. Op momenten dat de lucht vanuit het warmere zuiden aangevoerd wordt, kan de thermometer richting de 30 graden gaan of daaroverheen schieten.

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).

Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaalbeeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers. Bron: klimaatinfo.nl

 

Tractor in de sneeuw
Tractor in de sneeuw die de weg vrijmaakt van Seltschach 193.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »